joi, 2 iunie 2011

Jocuri prezidențiale


La o lună după ce premierul ungar Viktor Orban scandaliza Europa prin Constituția pe care o impunea în forță în plin mandat al Budapestei la Președinția UE, iată că și Președintele Băsescu reușește să uimească pe toată lumea cu un proiect de Constituție care a dat frisoane inclusiv partidului prezidențial. Diferența între dl Băsescu și dl Orban este că, în timp ce al doilea avea o majoritate super confortabilă care i-a permis să treacă Constituția prin parlament en fanfare, dl Băsescu beneficiază de o majoritate fragilă în legislativ și care nici ea nu pare extrem de încântată de schimbările propuse de Președinte - republică prezidențială, eliminarea imunității pentru parlamentari, sistem unicameral, reducerea numărului de parlamentari la 300, respectarea unui deficit de 3% și peste toate un președinte (prea) puternic - jucător și arbitru în același timp.
Așa că, dacă toată lumea are nemulțumiri, exprimate pe față sau nu, privind proiectul de Constituție prezidențial, întrebarea pe care mi-o pun este de ce a ieșit dl Băsescu cu o propunere care, la prima vedere, nu va strânge în veci două treimi din voturile Parlamentului? Exercițiu de imagine, schimbarea agendei publice și un nou os de ros la televiziunile mogulești sau vreo nevoie subită de deturnare a atenției?
Sau poate că, așa cum a promis, dl Băsescu joacă totul pe cartea Constituției, în dorința de a ajunge la vorbele unui înalt prelat al Bisericii engleze - să crești atât de mult încât să lași legea sub tine!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu