miercuri, 8 iunie 2011

Vizită (2)


La Londra Președintele Traian Băsescu a afirmat într-o discuție cu ziariștii de la Financial Times că România va forța creșterea economică iar prima măsură în acest sens ar putea fi vînzarea a 10% din cele 40% acțiuni pe care le mai are statul la PETROM, 15% din TRANSGAZ, TRANSELECTRICA și ROMGAZ și încă 10% din NUCLEARELECTRICA și HIDROELECTRICA.Vînzările se vor materializa în cursul acestui an iar banii obținuți vor intra într-un fond de dezvoltare care nu va putea fi folosit sub nicio formă pentru consum. Creșterea pe 2011 a fost estimată la cca 1,5% dar în acest fel România va avea o creștere minimă de 2% - a mai spus dl Băsescu.

Un alt subiect inserat de Financial Times a fost preocuparea Bucureștiului pentru admiterea în spațiul Schengen. Președintele Băsescu a declarat că nu vede niciun impediment ca România și Bulgaria să adere la zona de liberă circulație până la sfârșitul anului. Ziariști de la FT citau însă surse diplomatice de la Bruxelles care afirmau că intrarea celor două țări în Schengen ar putea dura ani, nu luni,din cauza neîncrederii în instituțiile juridice și a corupției din România și Bulgaria .

Daily Telegraph consemnează că pe agenda convorbirilor bilaterale româno-britanice a existat și ridicarea restricțiilor pentru muncitorii români care vor să lucreze în UK și afirmă că nu au apărut niciun fel de schimbări în acest domeniu, citându-l pe dl. Băsescu care a spus Nu vreau să comentez acest subiect dacă nu am ajuns la un acord. O posibilă explicație pentru atitudinea autorităților britanice poate fi găsită într-un articol recent al aceleiași publicații care vorbește de teama guvernului de la Londra față de politica Bucureștiului de a aduce pe ușa din dos în UE cetățeni ai Republicii Moldova care năvălesc apoi în Occident în căutarea unui loc de muncă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu